Tankevurpor på djupa vatten

Naturskyddsföreningen debatterade djuphavsfiske i P1 tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson Erlandsson påstår att Sveriges nuvarande bottentrålningsförbud är ”så långt Sveriges makt sträcker sig” Sverige bör tydligen inte blanda sig i andra EU-länders fiskepolitik. Naturskyddsföreningen menar helt tvärt om. Och det skriver dom ett öppet brev till ministern. På deras blogg hittar du också en kort sammanfattning av Eskils tankevurpor.

Eskils vurpa # 1: ”Sveriges nuvarande bottentrålsförbud är så långt Sverige kan sträcka sig juridiskt”.

Detta stämmer helt enkelt inte. Sverige kan visst skärpa förbudet enligt EU-lag bara om vi vill. Sverige har faktiskt ett svagt bottentrålningsförbud och det gäller enbart i kustnära områden. Förbudet är också fullt av större och mindre hål, till exempel är bottentrålning av havskräfta tillåtet – faktiskt till och med inne i Sveriges enda marina nationalpark. Va? Hörde jag rätt? Jo, så är det. Bottentråla i en marin nationalpart, det går helt utmärkt. Faktiskt.

Eskils vurpa # 2: ”Sverige ska inte lägga sig i andra EU-länders fiske eftersom de då kan lägga sig i vårt.”

Självklart ska Sverige lägga sig i att Spanien, Portugal och Frankrike utrotar känsliga fiskarter och utplånar kallvattenkoraller och marina ekosystem på djupt vatten. Vi lägger oss redan i hur dessa länder bedriver tonfiske och hur andra länder bedriver valfångst och jakt på hajfenor. Vi bryr oss och ryter till när vi anser att det är fel. Behöver vi en högtryckspump så säger vi till. Det är faktiskt därför vi inom EU en gemensam fiskepolitik – för att gemensamt besluta om våra gemensamma hav! Det är ju faktiskt en gemenskap det handlar om och det är ju liksom så här EU samarbetet fungerar.

Här är länkar så att du kan ta del av hela den helt felvridna debatten helt själv och hela brevet till herr Eskil.

Lyssna på debatten här >>

Läs hela brevet till Eskil Erlandsson här >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.